Kategorie: Hlavní jídlo masové
Počet porcí: 4
Délka přípravy: 35 minut
Obtížnost přípravy: Zvládne každý
Suroviny:
500 g vepřové kýty
80 g slaniny
120 g sušených švestek
sůl
mletý zázvor
šalvěj
kukuřičná krupice (instantní polenta)
100 g brusinkového kompotu
30 g másla
olej
Postup přípravy:
Kýtu nakrájíme na kousky, promneme se solí, trochou mletého zázvoru a olejem.Pokud je to třeba, švestky namočíme na chvilku do teplé vody aby změkly. Slaninu nakrájíme tak, aby šla zabalit s lístkem šalvěje do kousku masa. Na jehlu napichujeme střídavě plněné maso a švestky. Na závěr celý špíz obalíme v kukuřičné krupici. Smažíme na oleji. Zbylé švestky nakrájíme nadrobno a svaříme je v rendlíku s brusinkovým kompotem, trochou másla a posekanou šalvějí. Ovocnou omáčku podlijeme na talíři pod jehlu s masem. Podáváme se šťouchanými bramborami.